My contribution to the ecological threaths

Uppdates summer 2019.

Designing ecological techniks in houses

Ympäristöuhkiin ja maapallon ilmaston lämpenemiseen on jokaisen suhtauduttava vakavammin. Eri maiden hallitusten kannat tosin vaihtelevat suuresti. Ne eivät välttämättä ole yhteensopivia yksityisten kansalaisten ajatusten kanssa.

Energia, vesien saastuminen muovijätteestä sekä ihmisten oman kulutustottumuksien muuttaminen vähemmän saastuttavaan ovat kuitenkin niitä elementtejä, joihin meidän jokaisen täytyy kiinnittää huomiota.

Yksi tärkeimpiä kysymyksiä onkin miten saamme Kiinan, Intian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan eri valtioiden kansalaiset ja poliitikot ympäristömuutoksen taakse. Me euroopassa voimme toimia esimerkkinä, mutta esimerkki on saatava implementoitua edellämainittuihin maanosiin ja valtioihin. Tässä on se iso ongelma, vaikka kuinka euroopassa puhumme ilmastonmuutoksesta se työ olisi saatava tietoon Etelä-Amerikassa,Intiassa, Afrikassa ja Kiinassa.

  • Olen pienenä perheyksikkönä siirtynyt ekologisempaan lämmitysmuotoon ja leikannut lähes puolet sähkönkulutuksesta jo vuonna 2007 / 2008.
  • Lämmitämme aurinkoenergialla huhtikuusta – syyskuuhun lähes koko lämpimän veden tarpeen.
  • Poltamme talvikuukausina sahateollisuuden jätteestä  valmistettua pellettiä, jolla lämmitämme osan taloamme.
  • jätevesijärjestelmän muuttaminen ekologisemmaksi. Käsittelemme jätevetemme  3- osaisessa käsittelylaitoksessa. Tämän lisäksi olemme istuttaneet ns. reedbed alueen poistamaan typpeä ja fosforia jäämistä.
  • Vaihdoimme automme vahäkulutuksisiin pikkuautoihin.
  • Valaistus on vaihdettu pienikulutuksisempaan, en sano kuitenkaan ekologisempaan, koska valaisimet eivät kestä sitä mitä on suunniteltu ja niiden kierrätys on täysin lapsenkengissä suuntaan. Puhun nyt led ja halogeenivalaisimista.
  • Istutamme osan kasviksista ja kompostoimme oman multamme lähinnä nurmikosta ja oksista tulevasta kompostista.
  • Viime vuosina olen edesauttanut osaltani työpaikkani kiinteistöä Turussa siirtymään aurinkokeräimiin sekä lämmön talteenottoon. Siitä on nyt 1,5 vuoden aikana syntynyt merkittävän säästön lisäksi varsin merkittävä hiilijalanjäljen pieneneminen.
  • Tänä kesänä olen suunnitellut asuintalooni aurinkokeräinten lisäksi n 9,5 kW sähkövoimalan.  Rahallisesti se ei tuota omana elinaikanani edes kustannuksia takaisin, tulevat sukupolvet saavat kuitenkin nauttia pienemmästä hiilijalanjäljestä. Sunnittelemme käyttää aurinkoenergian lisäksi rypsiöljyä polttomoottorissa, jolla tasaamme energiankulutuksen virtahuippuja. Valtakunnan verkko tulee vasta näiden jälkeen energiantoimittajaksi. Pyrin saattamaan suunnittelun, rakennustyöt  sekä lupahakemukset 2019 syksyllä vauhtiin. Rypsiöljyn käyttäminen polttomoottorissa muualla kuin omalla maanviljelykseen tarkoitetulla tilalla on vielä epävarmaa. Verotus polttoöljyn osin on jo selkeytynyt, kiitokset siitä kuntien ja teollisuuslaitosten polttoöljyllä toimiville varavomalaitoksille.

Toteutan siis vanhan suunnitelman syksyllä 2019 ja alan tuottamaan osan käyttämääni sähköä itse. Energialähteinä tulee olemaan aurinko, rypsioljy sekä puuteollisuuden jäte.

Asennutan aurikopaneelikenttiä talomme katolle sekä vieressä olevalle kalliolle 9500 kWh, vuositehoksi kaavailimme n. 10.000 Kwh. Varastoimme sähköenergiaa kuuman veden muodossa sekä myymme sitä takaisin sähköyhtiölle.

Aurinkovoimala vaqlmistui marraskuussa 2019. Tuotosta kerron myöhemmin.

Minua harmittaa edelleen maatalouden käyttämättömät heinäpaalit, joita näen koko Varsinais-Suomen alueella. Olen ehdottanut niille hyötykäyttöä. Itse olen kuitenkin jo niinkin vanha etten uskalla ryhtyä viemään hanketta eteenpäin.

Haluaisin löytää ratkaisun muovisissa elintarvikepakkauksissa käytettyihin menetelmiin. Itse täytän 10 l muovisia juoma-astioita innolla muoviroskalla. Nämä sitten kuljetan muoviroskiin ja viillän muovipullon auki. Tämä uusi lisätoimenpide tuli siitä kun energiankeräys haluaa muoviroskat irtonaisena kierrätykseen.

Pääasia on kuitenkin että on intoa kerätä muovi talteen ja saada se kierrätykseen.

Yksinkertaisia ja kannustavia tapoja kerätä esim. ylimääräiset pakkausmuovit talteen. Näet aina tuloksen ja mieli on hyvä kun saat taas yhden 10 l kannun täyteen ja viet sen kierrätykseen.

Inhottavana uutisena kuulin että golf sekä futiskentät käyttävät nurmen alla muovi ja kumijätteestä valmistettuja purunpalasia saamaan alustasta kimmoisampaa. Tätä jätettä kulkeutuu kuitenkin luontoon ja EU viisaudessaan on kieltämässä tai rajoittamassa massan käyttöä. Hyvä näin!

Aurinkovoimalamme, pystytetty marraskuu 2019

Sain vihdoin muutettua sähköjärjestelmääni, siten että ensi kesästä lähtien priorisoin aurinkovoimalaamme ja kesän ylijäämän myymme ns. virtuaalisähköpankkiin ja otamme sen jälleen käyttöön kun aurinko jälleen myöhään syksyllä katoaa näkyvistä.

Rakentamiseta kirjoita hieman tuonnempana.

Waste water treatment and our Bio reactor

Ecological heating systems

Plants grown on our own greenhouses

Left, Casa Marina kiinteistö / Suunnitelma satamasta rantaviivasta sekä tiestöstä alueella. Saunarakennus ja uimalaituri
  • Kipinä Yritystalo rakentuu 2018 – 2019
  • KIPINÄ Body Mind Center syntyi 2016, Maariankatu 2. tiloihimme Turussa. Projektia on tämän jälkeen rakennettu Kipinä yritystaloksi noudattaen 2016 suunnitelmaa yritystalosta, jossa toimii useita erilaisia ja eri kokoisia yrityksiä
  • My contribution to the ecological threaths
  • Our old home in Helsinki and the last renovations in 2012 / 2013
  • Päiväpurren laittoa tuleviksi kesiksi Saaristoomme 2015.   Ensimmäinen luku 1.